OBJAVITE OGLAS

Kako Vam možemo pomoći?

Ne dijelite lične podatke i broj bankovne kartice, ne otvarajte sumnjive linkove,
a komunikaciju sa drugim korisnicima vršite isključivo putem OLX poruka. SAZNAJ VIŠE

Kako prepoznati prevaru i sigurno vršiti kupoprodaju

Razvojem tehnologije i sve većom popularnošću online kupovine, pored mnogobrojnih pogodnosti dolaze i rizici sa kojima se prodavci i kupci suočavaju. U posljednje vrijeme OLX administracija je zaprimila veći broj prijava koje se odnose na zloupotrebu OLX.ba stranice. Prevaranti su prepoznali online kupoprodaju odličnom prilikom za obavljanje protuzakonitih radnji. Na meti prevaranata nalaze se prodavci kojima se lažni kupci obraćaju izvan OLX.ba platforme, najčešće putem WhatsApp ili Viber aplikacije.

sigurnost.png

Kontaktirao Vas je potencijalni kupac putem WhatsApp aplikacije i zainteresovan je za kupovinu Vašeg proizvoda. Kupac Vam je poslao fotografiju ili link Vašeg oglasa i za sada ništa nije sumnjivo, jer ste navedeni oglas zaista i objavili na OLX.ba stranici.

prevare.png

Nakon što potvrdite dostupnost proizvoda, prevarant Vam šalje link i tvrdi da je navedeni proizvod već platio. Klikom na link nalazite se na pola puta da postanete žrtva prevare, jer Vas link vodi na novu i nepoznatu stranicu (koja izgledom može podsjećati na OLX.ba stranicu, stranicu BH Pošte ili stranicu druge kurirske službe) gdje će od Vas tražiti da unesete podatke svoje bankovne kartice. 

Kupac iz ovog primjera, ili bolje rečeno prevarant, tvrdi da je Vaš proizvod već platio, što nije moguće iz dva razloga:

  1. Prilikom registracije na OLX.ba, nisu vam potrebni podaci sa bankovne kartice
  2. OLX.ba ne zahtijeva plaćanje unaprijed, isključivo se isto odvija pouzećem putem OLX brze dostave

prevare2.png

Kupac Vam šalje linkove na kojima se nalaze loše prevedeni tekstovi
prevare3.png

prevare4.png

Osim domene, još jedan od pokazatelja potencijalne prevare jesu tekstovi koji su često loše prevedeni sa ruskog ili engleskog jezika ili se koristi kombinacija nekoliko jezika.

Profil kupca nije verifikovan i/ili želi komunicirati van OLX.ba platforme

prevare5.png

Još jedan razlog za uzbunu jeste ukoliko Vas kontaktira korisnik koji nije verifikovao svoj profil i šalje Vam e-mail adresu ili broj telefona za nastavak komunikacije van OLX platforme. OLX.ba preporučuje OLX poruke kao jedini ispravan način komunikacije.

Savjeti za sigurnu kupoprodaju na OLX.ba

  • Komunikaciju sa drugim korisnicima vršite isključivo putem OLX sistema poruka
  • Ni u kom slučaju ne dijelite Vaše lične podatke poput e-mail adrese ili broja bankovne kartice (CVC/CVV broj) – za prijem uplate od kupca dovoljno je da ustupite Vaš broj žiro računa ili IBAN
  • Ne vršite plaćanje proizvoda unaprijed, OLX.ba preporučuje OLX brzu dostavu kao siguran način dostave pošiljki
  • Obratite pažnju na domene/linkove koje Vam korisnici šalju

Važno je napomenuti da na sprječavanju svake vrste zloupotrebe radi i naš Sektor za podršku korisnicima. U slučaju da se dogodi prevara, pokušaj prevare ili jednostavno želite provjeriti da li komunicirate sa potencijalnim prevarantom, savjetujemo Vam da kontaktirate Sektor za podršku korisnicima gdje ćete dobiti korisne savjete i instrukcije.