Kako Vam možemo pomoći?

OBJAVITE ARTIKAL

Kako Vam možemo pomoći?

Važno sigurnosno obavještenje. Izbjegnite potencijalne prevare. SAZNAJ VIŠE

Zarada OLX kredita (pikredita)

Kako mogu zaraditi OLX kredit?
 
OLX kredit je moguće zaraditi prijavljivanjem zloupotrebe stranice (3 OLX kredita za najbržu prijavu, 1 za ostale) po artiklu. Također, za svaku uspješnu prijavu nedozvoljenog naslova (npr. više modela automobila navedenih u jednom oglasu), ćete biti nagrađeni sa 2 OLX kredita. Prijavljivanje zloupotrebe možete vršiti klikom na "PRIJAVI", na stranici svakog artikla, za koji smatrate da krši Pravilnik
 
Šta je to prijava zloupotrebe?
 
Prijavom zloupotrebe, biranjem jednog od 8 razloga za prijavu, pomažete radu OLX podrške na kategorizaciji, izmjenama i brisanju artikala koji nisu objavljeni u skladu s Pravilnikom.

1430746090_Prijavi_zloupotrebu.png
 
Nagrađivanje najvrijednijih korisnika
 
Svakog mjeseca, 5 korisnika sa najviše prihvaćenih/uspješnih prijava zloupotrebe, će biti nagrađeni sa duplim iznosom OLX kredita koji su zaradili tog mjeseca. Najvrijedniji korisnici će biti objavljeni putem bloga. Jedan korisnik ne može dva mjeseca zaredom osvojiti dodatni bonus OLX kredita koji je zaradio prijavama zloupotrebe.
 

Najčešće greške prilikom korištenja opcije prijave artikala

najcesce_greske_prijava.png

OLX administracija, na dnevnoj bazi, zaprimi nekoliko hiljada artikala u sistemu prijave artikala. Bitno je napomenuti da je oko 30% prijava neispravno. Takve prijave se odbijaju, te korisnike ne nagrađujemo OLX kreditom. Ponavljanjem pogrešnih prijava korisniku se može izreći i zabrana prijave artikala.

Svim korisnicima preporučujemo da detaljno pročitaju prethodni članak “Upute za prijavu artikala” u kojem je detaljno objašnjen svaki mogući slučaj.

Najčešće greške koje se javljaju u prijavama su:

  1. Prijava duplih artikala: korisnici često u obrazloženje kopiraju artikal koji su prijavili, ili više njih, ili dodaju komentare poput „Dupli oglas na profilu“. Takve prijave nisu ispravne. Neka vodič za prijavu duplih artikala budu OLX ID brojevi. Ukoliko su različiti, radi se o duplim artiklima.
  2. Prijava nedozvoljenog naslova artikla: najčešća greška korisnika je nepotpun naslov. Ako je naslov “Golf 5 tdi Audi BMW” u prijavu se mora unijeti “Golf 5 TDI” ili slično ukoliko se zaista prodaje automobil Golf 5. Pogrešna prijava je “Golf 5” ili samo “Golf”. Opis poput “Više modela u naslovu” je neispravan te se takve prijave odbijaju.
  3. Prijava pogrešne kategorije artikla: prijava pogrešnih kategorija artikala se prihvata samo u slučaju ispravnog odabira kategorije. Najčešća greška koja se pravi je pogrešan odabir (nove) kategorije. Npr. u prijavi artikala “Gume s felgama” treba se obratiti pažnja na sve a ne samo na slike artikala. Korisnici često slikaju kompletan točak, dok su predmet prodaje samo felge. Dodatno, da li je cijena navedena samo za gume ili samo za felge… Vezano za prijavu automobila u teretna vozila, preporuka je da se prijave samo ona vozila gdje je na oglasu naznačeno da su teretna.
  4. Prijave prodanih artikala: u ovoj sekciji prijave, potrebno je navesti konkretne dokaze da je artikal zaista prodan.
  5. Prijave lažnih oglasa su ispravne ukoliko u obrazloženju navedete konkretan dokaz šta je lažno na oglasu. U prijavi kilometraže i godišta automobila OLX administracija nije u mogućnosti utvrditi stvarno stanje artikala s obzirom da nema uvid u iste, te samim tim ni stvarnu kilometražu, godište i sl.
  6. Pored svega navedenog  potrebno je obratiti pažnju na servise i usluge. Artikli u kojima se nudi određena usluga ili servis je potrebno kategorisati u za to posebnu kategoriju.
  7. Prijave za grupne artikle su ispravne ukoliko se na oglasu nalazi više različitih artikala. Ako je riječ o istim artiklima u različitim bojama ili veličinama, prijava je neispravna.
  8. Prijave prevare korisnika se ne vrše putem sistema prijave artikala već direktno putem kontakt forme na stranici pomoc.olx.ba.